Witamina D jest nietypową witaminą, gdyż przypisuje się jej działanie podobne do hormonu.
Naturalnym źródłem witaminy D dla człowieka jest działanie promieni słonecznych na ludzką skórę,
w której produkowana jest witamina D. Odpowiednie natężenie i regularna ekspozycja ludzkiej skóry na światło słoneczne (promienie UV) wystarcza by pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę D. Nasz siedzący tryb życia – przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, niewielka ilość ruchu na świeżym powietrzu, ale też używanie kremów z filtrem UV, nie pozwalają na dostateczną produkcję witaminy D przez organizm. Nie bez znaczenia jest również strefa klimatyczna, w której mieszkamy.
Badania przeprowadzone kilka lat temu w Polsce na dużej grupie dorosłych Polaków wykazały,
że niedobór witaminy występuje u 90% tej grupy. Podobne badania były wykonywane w innych krajach, gdzie niedobór tej witaminy w populacji jest również wysoki.
Wyprodukowana dzięki słońcu „własna” witamina D, czy też witamina pochodząca z suplementacji zewnętrznej, magazynowana jest w ludzkim organizmie i uwalniana do postaci aktywnej wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebna. W metabolizmie witaminy D uczestniczą wątroba oraz nerki.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wchłanianie w układzie pokarmowym poprawia jakość oleju, w którym jest rozpuszczona. Do najlepszych nośników tej witaminy należą tak szlachetne oleje roślinne jak olej z krokosza barwierskiego, czy olej lniany.
Witamina D uczestniczy w bardzo ważnych procesach ludzkiego organizmu, takich jak: utrzymanie zdrowych kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie mięśni, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wiele innych.
Od ok. 10 lat witamina D jest jednym z najbardziej popularnych tematów prowadzonych badań klinicznych. Zostały wykazane powiązania niedoboru tej witaminy z różnymi chorobami, począwszy od układu krwionośnego do chorób nowotworowych.
Zgodnie z zaleceniami grupy ekspertów z 2013 roku działającymi pod przewodnictwem
prof. nadzw. dr hab. n. med. Pawła Płudowskiego witaminę D dawkuje się w następujący sposób: